Comuna Coltău se situează pe terasa Lăpușului la 10 km sud de municipiul Baia Mare, reședința județului Maramureș. Din 2004 Coltău este comună de sine stătătoare, anterior aparţinând de comuna Săcălaşeni. Comuna se întinde pe o suprafaţă de 12,950 km pătraţi, fiind alcătuită din 2 sate: Coltău-reşedinţă de comună şi Cătălina
Râul Lăpuș constituie limita naturală cu comunele Groși și Recea. Se mai învecinează cu Arieșu de Pădure, Mocira, Săcălășeni , Remetea Chioarului și Lăpușel
Comuna Coltău este situată în partea vestică a județului Maramureș, la o altitudine medie de 175-190 m față de nivelul mării.
Așezământul se dezvoltă pe un spațiu de câmpie, fapt care crează condiții favorabile pentru dezvoltarea agriculturii, astfel principalul sector al economiei Coltăului este agricultura, majoritatea locuitorilor sunt cultivatori de legume. Legumele astfel produse sunt comercializate în piețele din Baia Mare și în județul Maramureș. Un element de noutate prezinta cultivarea afinelor și a căpșunilor, iar unele persoane fizice încerc și cultivarea legumelor ecologice.
Comuna are o infrastructură bine dezvoltată, transport în comun, acces la educație și sănătate, oportunități de carieră în domeniul industriei de ospitalitate, turism, artizanat și meșteșuguri: tâmplărie, tinichigerie, croitorie. Găsim intreprinzători particulari în domeniul industriei alimentare de prelucrare a cărnii, afaceriști cu produse de cofetărie sau produse lactate, sau societăți din industria de divertisment: centru de echitație, organizare sejururi, etc.