Luna de miere din Coltău a Juliei Szendrey și a lui Sándor Petőfi este amintită ca fiind împlinirea a celei mai romantice iubiri din literatura maghiară. Numele satului Coltău s-a împletit cu poezii, cu versurile din „Sfârșit de septembrie”, cu fericirea nepământeană și cu trecerea vieții. Sándor Petőfi și-a adus soția în acest loc datorită singurului său prieten aristocrat, Sándor Teleki. Cei doi au avut ocazia să petreacă aici luna de miere, care a durat de invidiat de mult, o lună și jumătate , de la 9 septembrie la 20 octombrie 1847.
Castelul nu a fost doar o destinație de neuitat pentru luna de miere a tinerilor căsătoriți. A devenit, de asemenea, un important atelier de creație în viața celor doi. Juxtapunerea scrierilor lor de aici evidențiază elementele strâns legate între ele și ale gândirii lor. Douăzeci și două dintre poemele lui Petőfi din Coltău din perioada lunii de miere (dintre care doar cinci au fost publicate în timpul vieții sale) au persistat în timp, precum și două piese din seria sa de „Scrisori pe drum”, care oferă o perspectivă plină de umor asupra vieții de zi cu zi a tânărului cuplu în lunga lor lună de miere. Reflecțiile, autoanalizele și descrierile naturii din jurnalul Júliei Szendrey din Coltău sunt o perspectivă excelentă asupra viziunii complexe asupra lumii, nu doar a soției fericite, ci și a artistei independente care a devenit mai târziu o artistă cu drepturi depline.
În momentul în care tinerii căsătoriți au sosit la Pest din Coltău, Júlia Szendrey fusese deja descrisă ca fiind o scriitoare autentică în ziarele vremii, datorită extraselor din jurnalul ei care fuseseră publicate între timp. În lucrarea sa Ábránd, publicată la două luni după încheierea lunii de miere, ea a proclamat cu îndrăzneală ideea căsătoriei din dragoste și a declarat cu mândrie că „soarta m-a binecuvântat cu o dragoste fericită”. Lucrarea sa, care a fost tradusă în germană și a avut un impact considerabil asupra unei societăți în care o căsătorie din dragoste care să transceadă diferențele de avere era încă o curiozitate